Het nut van de kuif

Iedereen vraagt het zich af: waar dient die kuif toch voor? Wat bedoeld een kaketoe als hij zijn kuif rechtop zet?

Het is moeilijk om daar een antwoord op te geven, je kan niet even vragen wat een vogel ergens mee bedoeld. Wel kan ik zeggen wanneer mijn witkuif kaketoe zijn kuif omhoog zet.

De kuif van een witkuif kaketoe

Wanneer gaat de kuif omhoog

Mijn witkuif kaketoe zet zijn kuif op bij: mij begroeten, zich uitsloven, springen en ‘dansen’, als hij ongehoorzaam is en nadat hij ergens van geschrokken is. Volgens mij wordt de kuif dus vooral opgezet om hem groter te doen lijken en om hem te laten opvallen.
Als mijn witkuif kaketoe agressief is of ‘boos’ op een object of ander dier dan doet hij zijn kuif omhoog én alle andere veren in zijn nek en op zijn lichaam. De vleugels worden van het lijf gehouden. Zo lijkt de kaketoe heel groot te zijn. Alleen de kuif omhoog doen is absoluut géén tegen van agressie.

De tekst gaat door onder deze advertentie

Je kan niet zeggen dat een kaketoe blij is als hij zijn kuif omhoog doet. Bij uitsloven en begroeten lijkt het of de kuif omhoog wordt gezet door iets positiefs, terwijl de kuif omhoog doen na een schrikreactie minder positief is. Je kan dus nooit van tevoren zeggen hoe een kaketoe zich voelt aan alleen de kuif. Aan de gehele lichaamstaal kan je dat dan weer wel zien. Meer daarover vindt je bij ‘lichaamstaal’.

De kuif van een inca kaketoe

Nut van de kuif in de natuur

In de natuur dient de kuif waarschijnlijk voor twee doelen. Ten eerste voor communicatie tussen kaketoes van hetzelfde soort. Bijvoorbeeld emoties of intenties overbrengen (” Ik val je straks aan!” ) of elkaar waarschuwen voor roofdieren. De tweede functie is het afschrikken van roofdieren. Door de kuif lijkt de kaketoe ineens veel groter. De felle kleuren van sommige kuiven kunnen het roofdier ook afschrikken. Sommige onderzoekers denken dat de kuif ook dient als signaal naar het roofdier dat de kaketoe hem ontdekt heeft en aanvallen daarom geen zin meer heeft. De meningen zijn echter verdeeld over of dit wel echt waar is.


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina:
Vorige pagina: Spraakvermogen