PBFD

Deze molukken kaketoe heeft PBFD overleefd, maar de veren zullen niet meer aangroeien.

PBFD staat voor Psittacine Beak and Feather Disease, oftewel papegaaiachtigen snavel en veer ziekte. Wij noemen deze ziekte in Nederland bek- en vederrot. Het wordt veroorzaakt door een virus die alleen bij kromsnavels voorkomt. Er bestaat nog geen behandeling van deze ziekte, daarom is het van extra groot belang om ervoor te zorgen dat jouw kaketoe het niet krijgt.

Symptomen van PBFD
De meeste duidelijke en veel voorkomende symptomen van bek- en verenrot is het verlies van veren. De kaketoe wordt kaal, de veren komen niet meer terug. Vaak wordt de borst als eerste aangetast, maar uiteindelijk worden alle veren aangedaan, ook die op de kop. Soms raakt de snavel misvormt, wordt veel te lang of ontstaan er wondjes bij de snavel. In de latere stadia van de ziekte verliest de kaketoe veel gewicht en raakt het immuunsysteem aangetast waardoor hij kan overlijden aan een simpele infectie met bijvoorbeeld een schimmel. Jonge dieren gaan vaak dood aan deze ziekte, terwijl vogels die op latere leeftijd besmet raken vaak nog beter kunnen worden. De veren groeien helaas niet altijd meer aan!
De incubatietijd van bek- en verenrot is meestal 2 tot 3 weken. Soms wordt een vogel helemaal niet ziek na een besmetting, maar wordt drager. Hij heeft het virus dan bij zich maar wordt er zelf niet ziek van. Ondertussen kan hij wel andere papegaaien besmetten. Als zijn immuunsysteem laag is kan een drager uiteindelijk toch nog de ziekte ontwikkelen.

Besmetting met PBFD

PBFD
Kaketoe met PBFD

Een papegaai kan besmet worden met bek- en verenrot door een papegaai die de ziekte al heeft. Dit kan door contact met uitwerpselen, stof van de veren, voeding uit de krop en contact met ander lichaamsvocht. De mest van een besmette vogel blijft nog lang besmettelijk voor andere vogels.
Mensen kunnen niet besmet raken met PBFD, maar kunnen de ziekte wel overbrengen doordat ze virusdeeltjes op hun handen of kleding meedragen.

De tekst gaat door onder deze advertentie

Test voor PBFD / Bek- en vederrot

Met een simpele bloedtest kan bek- en verenrot worden vastgesteld bij een kaketoe. Zelfs als de ziekte in latente vorm aanwezig is (de vogel is niet ziek maar toch besmettelijk) kan dit aangetoond worden. Veel verkopers leveren standaard de mogelijkheid om de kaketoe die je wilt kopen te laten testen op chlamydia (papegaaienziekte), PBFD en Polyoma.


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Wormen
Vorige pagina: Polyoma