Een goed verblijf

Het verblijf van een kaketoe is een kooi of volière. Een kooi staat meestal in huis terwijl een volière buiten staat. Bij een volière hoort altijd een binnenruimte die beschut is tegen wind, regen, tocht en kou.

Afmetingen van de kooi

De kooi van een kaketoe moet bepaalde afmetingen hebben om hem erin te kunnen huisvesten. In principe is niets te groot, dus het beste is om je te laten leiden door hoeveel ruimte je in huis hebt. Daarbij moet de kooi natuurlijk wel groter zijn dan de minimale grootte voor jouw soort kaketoe. Omdat elk soort kaketoe anders van grootte is en dus ook een andere kooi moet hebben, is de vuistregel dat jouw kaketoe in de kooi moet kunnen staan met vleugels wijd en kuif omhoog zonder daarbij de tralies te raken. Hij zou in die houding helemaal rond moeten kunnen draaien. Dit is het absolute minimum voor een kooi voor een kaketoe, groter is altijd beter. Een kleinere kooi dan dit minimum als permanent verblijf is absoluut niet verantwoord hoe vaak de kaketoe ook uit de kooi gehaald wordt.

De afmetingen van de kooi moeten altijd gemeten worden vanaf het perspectief van de vogel, dus hoeveel ruimte hij zelf heeft. De pootjes, opvangranden of de standaard bovenop de kooi tellen dus niet mee voor de afmetingen. Voor een grote kaketoe zoals een witkuif of molukken kaketoe is een kooi van 90 x 70 x 120 cm (breedte x diepte x hoogte) goed genoeg. Een klein soort kaketoe zoals een goffins kaketoe kan gehuisvest worden in een kooi van 70 x 60 x 100 cm. Natuurlijk moet de kaketoe altijd uit de kooi gehaald worden om hem beweging te geven, met hem te spelen en hem afleiding te geven.

De tekst gaat door onder deze advertentie

Een volière heeft geen vaste afmetingen, hoe groter hoe beter. De binnenruimte moet in ieder geval zo groot zijn als een kooi, die afmetingen staan hierboven beschreven.

Hoe de kooi ingericht kan worden kan je hier lezen.

Veiligheid van de kooi en volière

Natuurlijk moet een kooi veilig zijn. Let er daarom op dat de deurtjes niet geopend kunnen worden door een slimme kaketoe. Een schuifdeurtje is veel te makkelijk om te openen voor een kaketoe.
De afstand tussen de tralies is niet zo van belang, omdat de meeste kaketoes erg groot zijn en er dus niet tussen door kunnen ontsnappen. Pas bij een afstand van 8 cm kunnen kleine kaketoes zich door de tralies wurmen. Voor beter klimgemak kunnen de tralies beter horizontaal zijn dan vertikaal.
Zorg dat er geen losse onderdelen in de kooi zitten die kunnen omvallen. Natuurlijk mogen er ook geen scherpe randen zijn.

Speelboom of standaard

Een klimboom voor een kaketoe

Als je thuis bent is het leuk om je kaketoe op een speelboom of papegaaienstandaard te zetten. Een kaketoe is alleen heel anders dan bijvoorbeeld een ara. Een ara kan prima de hele dag op een standaard zitten, terwijl een kaketoe na ongeveer een kwartier al op onderzoek uit gaat. Hij gaat op weg naar de planten, de gordijnen, de houten kast etc. Hou hem dus altijd in de gaten! Als hij klaar is met kattekwaad kan hij soms wel even rustig in de boom zitten.

Een speelboom kan van javahout zijn, of van ander hout zoals eik of wilg. In principe kan je zelf ook zo’n boom maken. Zorg dat hij stevig verankerd staat op de grond, zodat hij niet om kan vallen. In de boom kan je allerlei speeltjes en touwen ophangen zodat je kaketoe daarmee kan spelen.

Veel kooien hebben een systeem met een stok bovenop de kooi. Hier kan je kaketoe op zitten. Zoals gezegd is stilzitten op zo’n stok, zonder aandacht of een speeltje niet echt besteed aan kaketoes. Hetzelfde geldt voor een papegaaienstandaards die te koop zijn. Dit is een stok met voerbakje en waterbakje, die vaak boven een plaat is bevestigd waar de uitwerpselen e.d. op kunnen vallen. Een kaketoe zal niet uren blijven zitten op zo’n stok.

Witkuif kaketoe
Witkuif kaketoe


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Inrichting verblijf
Vorige pagina: