Oké, dus je wilt een kaketoe. Je hebt besloten dat je eentje wilt kopen. Waar let je dan op bij de aanschaf?
Koop een gezonde kaketoe
Natuurlijk moet de kaketoe die je wilt kopen gezond zijn. Daarom moeten zijn oogjes open zijn, hij geen vocht bij of aan zijn neusgaten hebben, ademen met de snavel gesloten, de veren netjes en compleet hebben en geen teentjes of nageltjes missen.
Je kan de kaketoe laten testen op de meest voorkomende ziektes, n.l. op PBFD, Polyoma en Chlamydia. Een goede fokker of verkoper heeft dit al laten doen en kan je een door de dierenarts getekend formulier meegeven waar dit allemaal op staat.
Koop een kaketoe zonder gedragsproblemen
Je wilt natuurlijk geen kaketoe kopen die gedragsproblemen heeft, zoals veren plukken, veel bijten of heel veel schreeuwen. Kom daarom eerst een of twee keer kijken bij de verkoper om te zien hoe de kaketoe zich daar gedraagt. Hoe gedraagt hij zich als hij alleen is? Hoe gedraagt hij zich tegenover de eigenaar? Is hij agressief tegen een van de andere mensen in het gezin?
Als een kaketoe een gedragsprobleem heeft, maar je wilt hem toch graag kopen dan kan je proberen om een proeftijd in te lassen. Je koopt de vogel dan met de mogelijk om hem weer terug te brengen na een bepaalde tijd.
Koop een kaketoe legaal
Voor sommige soorten kaketoes heb je een CITES verklaring nodig. Meer daarover kan je hier lezen.
Zorg dat jouw vogel altijd een vaste voetring heeft. Dit is een ring om het pootje die helemaal gesloten is. De ring kan alleen om het pootje zijn gedaan toen de kaketoe nog heel jong was. Dit is een bewijs dat de kaketoe in gevangenschap gefokt is.
De kaketoe blijkt niet te zijn wat je ervan verwachtte
Als je binnen een half jaar na aankoop erachter komt dat de kaketoe toch niet voldoet aan de verwachtingen of aan de beschrijving, dat is het bij wet toegestaan het dier te retourneren aan de verkoper en het aankoopbedrag terug te krijgen. Dit geldt alleen als de kaketoe niet voldoet aan de beschrijving, als er bij aankoop is gezegd dat de kaketoe agressief is, dan mag hij niet worden teruggedaan omdat hij bijt. Ook als hij niet voldoet aan wat je redelijkerwijs kan verwachten van een kaketoe, kan hij geretourneerd worden. Ook als hij een ziekte onder de leden blijkt te hebben wat bij de verkoop niet bekend was, kan hij worden geretourneerd.
In de praktijk is het heel moeilijk om je recht te halen als koper. Sommige verkopers zullen niet mee willen werken aan deze regeling. Dan is de enige manier om je gelijk te halen het aanklagen van de verkoper. Dit is een lang en duur project. Een rechtsbijstandverzekering kan hierbij helpen.
Een volledige tekst over de koop- en garantiewet die betrekking heeft op kaketoes, vind je hier. Op deze pagina van de overheid staat een stukje over de koop- en garantie wet.