Geslachtsonderscheid

Een vrouwelijke kaketoe wordt een pop genoemd, een mannetje een man. De mannetjes en vrouwtjes van alle kaketoesoorten lijken erg op elkaar. Soms is er een klein verschil in grootte of grofheid van de kop, maar meestal is dit zo klein dat het niet met duidelijkheid te zeggen is. Veel soorten kaketoes hebben wel een hele makkelijke manier om te zien welk geslacht een kaketoe is: de vrouwtjes hebben roodbruine ogen en de mannetjes zwarte of zeer bruine ogen. Dit verschil is pas te zien als de kaketoe geslachtsrijp wordt, dus pas na 2 – 3 jaar.

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes kaketoes. Het vrouwtje (rechts) heeft lichte ogen, het mannetje donkere (links). Dit zijn rosé kaketoes.

DNA test als geslachtsbepaling bij kaketoes

Bij sommige soorten hebben beide geslachten donkere ogen. Bij die soorten is een DNA test de enige manier om het geslacht te bepalen. Vroeger werden kaketoes ook wel gesondeerd, maar dit wordt nu haast niet meer gedaan vanwege de risico’s. Bij sonderen wordt de kaketoe onder narcose gebracht, waarna een dierenarts met een sonde in de cloaca van de kaketoe voelt. De diepte van de cloaca zegt dan iets over het geslacht van de kaketoe. De risico’s bij deze methode zijn heel groot, omdat een narcose erg belastend is voor een kaketoe. Ook kunnen ziektes worden overgebracht via de sonde.
Tegenwoordig worden kaketoes gesext door een DNA test. Dit is heel makkelijk en betrouwbaar, en heeft nagenoeg geen risico voor de kaketoe. Voor de DNA test zijn verse cellen van de kaketoe nodig. Deze zijn makkelijk te krijgen door 2 tot 5 veertjes uit de borst van de kaketoe te plukken. Waar de veertjes in de huid zaten zit een beetje bloed en cellen. Dit kan naar een laboratorium opgestuurd worden waar zij naar de chromosomen kijken om te zien of je een mannetje of een vrouwtje hebt. Dit kan al als de vogels nog niet eens geslachtsrijp zijn. Het trekken van de veertjes doet wel even pijn, het is net als een haartje bij een mens uittrekken. De kaketoe heeft na het uittrekken van de veertjes geen wondjes en nagenoeg geen kans op infectie.
Veren die vanzelf zijn uitgevallen bevatten geen levende cellen en kunnen daarom niet gebruikt worden voor DNA onderzoek.

Verschillen in gedrag tussen mannetjes en vrouwtjes

In principe maakt het niet uit of je een mannetje of een vrouwtje hebt als je hem alleen houdt als huisdier. Mannetjes en vrouwtjes gedragen zich nagenoeg hetzelfde, kunnen even goed leren praten en leren net zo goed kunstjes. Als de kaketoes geslachtsrijp worden, kunnen mannetjes proberen de hand of een speeltje te dekken. Dit gedrag is vervelend maar niet schadelijk, je kan het beste de kaketoe laten stoppen met dekken en hem afleiden met iets anders. Vrouwtjes kunnen spontaan een nestje maken en soms komt het voor dat ze zomaar een ei leggen.

De tekst gaat door onder deze advertentie

Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Natuurlijke habitat
Vorige pagina: Zintuigen