Ontwikkeling

De ontwikkeling van een eitje tot een volwassen kaketoe, hoe gaat dat nou eigenlijk?
Net als een mens loopt een kaketoe een aantal stadia door totdat hij volwassen is. In deze stadia groeit hij op, leert zelfstandig worden, leert sociaal te zijn, voedsel te vinden en wordt uiteindelijk volwassen en geslachtsrijp.

Geboorte en nestperiode

Baby kaketoe
Baby kaketoe

De eieren van een kaketoe komen na ongeveer 20 – 30 dagen, afhankelijk van het soort kaketoe, uit. De jongen zijn dan nog volledig kaal en hebben de ogen gesloten. Ze zijn volledig afhankelijk van de ouders die hen voeren. Na ongeveer een week gaan de oogjes open. Ook beginnen de veren zich te ontwikkelen. Deze groeien uit de huid met een dun hard laagje eromheen, waardoor de jonge vogels er eerst heel raar uit zien; ze hebben een soort stekels. Dit kan je goed zien op de foto hiernaast van een baby goffins kaketoe. Als de veren langer worden komen ze los uit het laagje en zien ze eruit als normale veren.
In het wild verlaten de jongen van de meeste soorten kaketoes het nest na 12 weken. Daarna krijgen zijn nog hulp en steun van de ouders en andere kaketoes in de groep.

Na het nest: ‘pubertijd’

Als het jong na 12 weken het nest verlaat, moet hij nog heel veel leren over de wereld. Wat is goed voedsel, wat niet, waar vind je dat, waar vind je water, hoe herken je een roofdier, welke andere jonge kaketoes zijn er nog meer? Ze leren razendsnel door gewoon veel mee te maken en veel te doen. De andere, oudere, kaketoes in de groep geven hen het goede voorbeeld. Met de groep leren ze waar voedsel is, waar het veilig is om te slapen en bij sommige soorten kaketoes leren ze ook speciale gedragingen zoals een stokje als gereedschap gebruiken.
Sommige kaketoes blijven na de pubertijd in de groep waar zij geboren zijn, maar anderen sluiten zich bij een nieuwe groep aan.

De tekst gaat door onder deze advertentie

Geslachtsrijp worden

Op den duur heeft de jonge kaketoe geleerd hoe hij in de groep moet leven met de andere kaketoes, en weet hij alles over de omgeving. De jonge kaketoe gaat intensieve sociale contacten aan met de andere dieren van de groep en vormen uiteindelijk een paartje voor het leven. Dit mannetje en vrouwtje blijven dicht bij elkaar, groomen elkaar en zullen uiteindelijk samen een nest beginnen en jongen opvoeden. Een kaketoe is geslachtsrijp na ongeveer 3 tot 5 jaar, hoewel sommige soorten daarin uitschieters hebben.

Oud worden

Een kaketoe kan 80 tot 90 jaar oud worden (in gevangenschap). Na het vormen van een paarband op een leeftijd van ongeveer 3 tot 5 jaar, zal hij of zij altijd bij zijn/haar partner blijven. Elk jaar kunnen zij een nestje beginnen en jongen grootbrengen. Eigenlijk veranderd er dus niet meer zoveel nadat de kaketoe eenmaal volwassen is. Aan de basisvaardigheden van de kaketoe veranderd niet meer zoveel, hij heeft dat allemaal al geleerd toen hij jong was. Een kaketoe is echter nog steeds in staat om nieuwe dingen te leren, zoals manieren om voedsel te bemachtigen, nieuwe roofdieren herkennen, geluiden nabootsen en in gevangenschap ook kunstjes leren.

Een volwassen witkuif kaketoe


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Zintuigen
Vorige pagina: Anatomie