Een kaketoe heeft net zoveel zintuigen als wij. Ze hebben gehoor, zicht, tast, smaak en reuk. Hoe er met deze zintuigen waargenomen wordt en aan welke signalen een kaketoe vooral de aandacht besteed is anders dan bij mensen.
Gehoor van kaketoes
Sommige mensen (kinderen) vragen zich af waar de oren van zo’n vogel zitten. Ze zitten op nagenoeg dezelfde plaats als bij mensen, maar vogels hebben geen oorschelp zoals wij. Het oor is gewoon een gaatje.
Kaketoes hebben uitstekend gehoor en gebruiken het om contact te houden met soortgenoten. Er wordt bijna continue geschreeuwd door kaketoes in het wild, de andere dieren horen dit en merken zo waar hun partner is, of er gevaar is en wat de plannen van de groep zijn.
Zicht bij kaketoes
Kaketoes kunnen in kleur zien, veel beter nog dan mensen. Vogels hebben vier pigmenten in hun ogen die kleur kunnen waarnemen, terwijl mensen er maar drie hebben. ’s Nachts zien kaketoes net zo slecht als mensen. Kaketoes zien veel meer beelden per seconde dan mensen. Ze zien een snelle beweging dus nog heel duidelijk, terwijl wij dat als een waas zien. Tijdens het vliegen is dit heel nuttig natuurlijk.
Kaketoes gebruiken hun zicht voor bijna alles. Net als bij mensen is het hun belangrijkste zintuig. Daarna komt het gehoor. Andere dieren, zoals honden en knaagdieren, zijn juist helemaal niet gericht op zicht en gebruiken veel meer reuk en tast.
Tastzin van kaketoes
Een kaketoe tast niet met zijn poten, maar met zijn tong en snavel. Om te onderzoeken of een voorwerp hard of zacht is (en of het kapot kan), zal een kaketoe erin bijten en er met zijn tong aan voelen.
Smaakzin en proeven
Een kaketoe proeft met zijn tong, net als wij. Hun tong is echter helemaal anders dan die van ons. Het uiteinde van de tong is droog en zacht, hiermee kan de kaketoe niet proeven. Maar met de achterkant van de tong kan hij wel proeven. Dit deel is vochtig en bij de meeste soorten roze. Als een kaketoe iets wil proeven zal hij het met het tipje van zijn tong aanraken en dan achterin zijn keel tegen het smaakgedeelteaan ‘plakken’. Zo proeft hij zijn eten. Als hij iets aan het eten is komt het automatisch langs zijn tong zodat hij net zo proeft als wij.
Reuk en geur
Kaketoes hebben geen goed reukvermogen. In de natuur gebruiken ze hun gezichtsvermogen voor het vinden van voedsel, zoals felgekleurde vruchten. Het hersengebied dat gegevens over geuren verwerkt is vrij klein bij papegaaien en kaketoes, daaruit is af te leiden dat zij geen goed ontwikkeld reukvermogen hebben.