Lichaamstaal

Een kaketoe communiceert bijna alleen maar met zijn lichaamstaal (en krijsen). Het gebruik van deze lichaamstaal is volledig aangeboren en het begrijpen van zulke lichaamstaal bij een andere kaketoe komt zo goed als vanzelf voor kaketoes. Wij mensen kunnen makkelijk leren deze lichaamstaal ook te lezen, en zo te snappen wat een kaketoe bedoeld of van plan is.

Lichaamstaal in rust

Een kaketoe die in rust is of bijna gaat slapen, gaat vaak een beetje bol zitten (veertjes iets omhoog) en schuift de veertjes langs de snavel over de onderkant van de snavel heen (zie foto). Vaak gaat hij op een pootje zitten.

Een inca kaketoe met de veertjes over de snavel

Opgewonden, druk, actief

Als een kaketoe lekker actief is, bijvoorbeeld aan het spelen of aan het laten zien hoe “goed” hij is (display gedrag), dan heeft hij vaak de kuif omhoog en de vleugels wijd. De veren aan de zijkant van de kop zijn niet opgezet. Ik weet niet of je bij dieren kan spreken van ‘blij’  of  ‘vrolijk’ , maar daar lijkt dit gedrag erg op.
Als hij de veren aan de zijkant van zijn kop wel ophoog zet en de veren op zijn lijf ook omhoog zet, is hij boos. Soms sist hij er dan ook bij, dan is hij bang en boos en probeert zich zo groot mogelijk te maken.

De tekst gaat door onder deze advertentie
Deze witkuif kaketoe is aan het displayen, aandacht trekken of spelen.


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Schreeuwen
Vorige pagina: