Schreeuwen

Schreeuwende kaketoe

Elke kaketoe schreeuwt. Dit is natuurlijk gedrag, in het wild houden ze zo contact met hun groepsgenoten. Zo nu en dan, voor veel soorten ’s avonds voor het slapen gaan, wordt er geschreeuwd. Als je meerdere kaketoes hebt doen ze dit samen, een kaketoe alleen zal gewoon in zijn eentje schreeuwen. Dit is normaal gedrag, er kan niets tegen worden gedaan.

Een kaketoe kan ook krijsen uit onvrede of verveling. Soms leert een kaketoe krijsen toe te passen om mensen naar zich toe te halen, het maakt niet uit of die mensen positieve aandacht of negatieve aandacht (“Hou op met krijsen!”) geven. Een kaketoe die vaak alleen is en zich verveeld kan soms wel een uur achtereen krijsen, soms meerdere keren per dag. Dit is geen natuurlijk gedrag maar wordt veroorzaakt door de omstandigheden waarin het dier gehouden wordt. Om de kaketoe te laten ophouden dienen er grote veranderingen gemaakt te worden, zodat de vogel weer normaal gedrag zal vertonen. Denk aan meer aandacht besteden aan de vogel, een soortgenoot aanschaffen, een grote volière maken en meer speeltjes en knaaghout verschaffen.

Waarom een kaketoe ook schreeuwt, het blijft vervelend. Zowel voor de eigenaar als de mogelijke buurtbewoners. Ook honden hebben veel last van het geschreeuw van een kaketoe, veel zullen zelf gaan janken als ze in huis zijn met een krijsende kaketoe.

De tekst gaat door onder deze advertentie

Elk soort kaketoe schreeuwt, het is niet mogelijk om een niet-schreeuwt soort te vinden. Jonge kaketoes, tot 1 – 2 jaar oud, zullen haast niet schreeuwen. Maar later komt dit altijd. Sommige soorten of individuen schreeuwen alleen harder en vaker dan anderen. Vooral de grote soorten zoals witkuif kaketoes en molukken kaketoes kunnen hard schreeuwen. Van de kleinere soorten staat vooral de Goffins kaketoe bekend om het vele schreeuwen, soms ook ’s nachts.

Het volume en de duur van het schreeuwen moet niet onderschat worden en is vaak de oorzaak van het afstand doen van een kaketoe. Denk hier dus aan als je van plan bent een kaketoe aan te schaffen.

Witkuif kaketoe aan het schreeuwen


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Spraakvermogen
Vorige pagina: Lichaamstaal