Bornavirus

Het bornavirus kan de ziekte PDD (Dilatation Disease oftewel Kliermaag Dilatatie Ziekte) veroorzaken in vogels, waaronder in kaketoes en papegaaien. Niet alle vogels overlijden aan het bornavirus, maar een deel wel. Vooral jonge kaketoes en papegaaien hebben de kans te overlijden.

Er is nog niet veel bekend over het bornavirus en de ontwikkeling van het ziektebeeld. Wel is de ziekte door DNA onderzoek in het bloed van kaketoes vast te stellen. Sommige vogels krijgen al na enkele weken na besmetting klachten, maar soms duurt het maanden of jaren voordat symptomen te zien zijn. Soms kunnen papegaaien ook levenslang drager van de ziekte zijn.

Het bornavirus tast zenuwcellen aan. Als het de zenuwcellen van het maag-darmkanaal aantast, zorgt dit voor moeite bij het verteren van eten. De zenuwcellen van hersenen en ruggengraat kunnen ook aangetast worden, waardoor de vogel moeite krijgt met bewegen en er onhandig uit kan zien tijdens normale bewegingen. Vaak zie je een combinatie van beide soorten symptomen in een kaketoe met het bornavirus, dus zowel moeite met verteren als neurologische problemen.

De tekst gaat door onder deze advertentie

Er is geen behandeling voor het bornavirus.


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Dierenarts
Vorige pagina: Ziekte herkennen