Papegaaienziekte is een ernstige ziekte die voorkomt bij papegaaien, maar ook mensen en andere dieren kunnen er ziek door worden. De ziekte wordt ook wel psittacose genoemd. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia psittaci. Mensen, cavias, paarden, honden, schapen, runderen en bijna alle soorten vogels kunnen ziek worden van deze bacterie. Als een zoogdier ziek wordt van deze bacterie wordt dat niet psittacose genoemd maar ornithose. De test die bepaald of een papegaai psittacose heeft, wordt de test op chlamydia genoemd omdat er getest wordt op de aanwezigheid van de bacterie Chlamydia psittaci. Dit is een ander soort chlamydia als de bekende geslachtsziekte bij mensen.
De symptomen
Nadat een vogel besmet is, kan het heel lang duren voordat hij ziekteverschijnselen gaat vertonen. Meestal gebeurd dit na 12 tot 45 dagen, maar soms zelfs pas na jaren. De symptomen van chlamydia zijn benauwdheid, met geluid ademen, vocht uit de neus, rochelen, hoesten, vocht of pusachtig slijm uit een of beide ogen en lichtgroene diarree. Als deze symptomen optreden sterft de kaketoe vaak binnen twee weken.
Een vogel die niet ziek is kan toch papegaaienziekte bij zich dragen. Pas als zijn gezondheid om andere redenen slechter wordt, kan hij alsnog de ziekte ontwikkelen. Ondertussen is hij wel besmettelijk voor andere vogels en mensen, of hij nou symptomen vertoont of niet.
Bij mensen met papegaaienziekte zijn de symptomen koorts, sufheid, rillen, ademnood en erge hoofdpijn. Als de ziekte niet behandelend wordt, kan nierschade, longontsteking of hersenvliesontsteking ontstaan, hier kunnen mensen aan overlijden. Jaarlijks raken zo’n 30 tot 40 mensen besmet met psittacose.
Besmetting met papegaaienziekte
De bacterie kan van een vogel die papegaaienziekte heeft overgedragen worden op een gezonde vogel door uitwerpselen, stof van de veren, voeding uit de krop, speeksel of vocht uit de neus. Het komt zelfs voor dat een drager van de ziekte het ei besmet, waardoor het jong van geboorte af aan ook drager is en de symptomen later kan ontwikkelen. Besmette honden, katten, paarden, varkens en mensen zijn niet besmettelijk voor andere mensen of dieren. Vogels, runderen, schapen en geiten kunnen de infectie wel verspreiden.
Behandeling van papegaaienziekte
Gelukkig is papegaaienziekte makkelijk te behandelen met antibiotica. Zowel bij mensen als bij kaketoes werkt dit goed. Het is wel van groot belang dat de behandeling gestart wordt voordat de ziekte teveel schade heeft veroorzaakt aan het lichaam.
Test op papegaaienziekte
Je kan je vogel laten testen op papegaaienziekte. Dit kan zowel wanneer hij ziek is als wanneer hij alleen drager is en dus geen symptomen vertoont. De beste manier om te testen is door het nemen van een bloedmonster en dit te laten onderzoeken door een dierenarts of laboratorium. Omdat een papegaai de ziekte bij zich kan dragen zonder ziek te worden, is het erg belangrijk dat een kaketoe getest wordt voordat je hem in huis neemt. Aan het uiterlijk is immers niks te zien. Veel verkopers leveren standaard de mogelijkheid om de kaketoe die je wilt kopen te laten testen op chlamydia (papegaaienziekte), PBFD en Polyoma.