Polyoma

Polyoma is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Er bestaat geen medicijn en geen vaccinatie voor deze ziekte, maar het is makkelijk om een papegaai te testen op de polyoma. Niet alle papegaaien gaan dood van polyoma, sommige blijven hun leven lang drager van de ziekte. Jonge kaketoes, papegaaien, agapornissen en parkieten gaan wel vaak dood aan polyoma.

De symptomen van polyoma

Bij kaketoes en andere grote papegaaien zijn de symptomen vooral te zien in jonge vogels. Het polyoma virus zorgt voor een slechte stolling van het bloed en erge leverproblemen. De jonge vogels krijgen blauwe plekken en soms een opgezwollen buik. Ook kunnen veren zich slecht ontwikkelen en de veerfollikels gaan ontsteken. De werking van de krop en spijsvertering gaat traag werken en valt soms helemaal stil. Heel veel van de jonge vogels gaan dood aan het virus.

De jongen die niet dood gaan worden drager van het virus. Zij dragen het virus bij zich en kunnen andere vogels besmetten. Vaak gaan zij niet dood aan polyoma als ze jong besmet zijn maar een leeftijd van 6 maanden bereiken, ze worden dan vaak drager. Vogels die besmet worden als ze al volwassen zijn worden geen drager, maar hebben het virus ongeveer 24 weken bij zich totdat zij zelf genezen. Soms sterven ze er toch nog aan. Volwassen vogels die sterven aan het virus laten vaak geen uiterlijke kenmerken zien, maar bij sectie is de lever en de milt vergroot.

De tekst gaat door onder deze advertentie

Besmetting van papegaaiachtigen met polyoma

Kaketoes en andere papegaaiachtigen raken besmet met het polyoma virus door contact met veren, huidschilfers en uitwerpselen van besmette vogels. Ook een mens met huidschilfers of uitwerpselen van een besmette vogel aan zijn kleding of handen kan daarmee andere vogels besmetten.
Mensen kunnen zelf geen polyoma krijgen.

Genezing van polyoma niet mogelijk

Genezing van polyoma is niet mogelijk, er bestaat geen medicijn. Alleen een volwassen vogel die besmet raakt en niet aan de ziekte sterft zal weer helemaal genezen. Jongen uit een nest waar de ziekte heerst zullen de rest van hun leven drager zijn en dus de ziekte kunnen doorgeven. Als de veren uitgevallen zijn door polyoma groeien die niet meer terug.

Als een fokker het polyoma virus in zijn kweekruimte heeft, zal hij zijn hele huis en kweekruimte moeten ontsmetten of tijdelijk stoppen met het fokken van kaketoes en papegaaien. Een quarataineruimte en een bloedtest bij nieuwe vogels kunnen voorkomen dat de ziekte in de kweekruimte komt.

Bloedtest op polyoma

Door middel van een bloedtest is makkelijk te kijken of een papegaai besmet is met het polyoma virus. Het DNA van het virus wordt opgespoord in het bloed van de vogel, als dit virus DNA aanwezig is dan is het duidelijk dat de vogel het virus bij zich draagt. Het is aan te raden altijd zo’n test te doen bij de aanschaf van een papegaai of kaketoe.


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: PBFD
Vorige pagina: Papegaaienziekte