Iedereen kent de foto’s wel van papegaaien en kaketoes die kaal zijn. Meestal zijn ze dit alleen op de borst, maar soms zijn ze ook helemaal kaal behalve op het hoofd. Dit komt doordat de vogel zijn eigen veren uit trekt. Er bestaat ook een ziekte waarbij de veren vanzelf uitvallen, bek- en vederrot, daar kan je hier meer over lezen. Deze pagina gaat over het plukken van de eigen veren bij kaketoes.
Wat gebeurd er?
Je kaketoe begint bij zichzelf veren uit te trekken. Meestal begint hij bij zijn borst. Er ontstaat gewoon een kale plek! Elk nieuw veertje wordt er ook uit getrokken en de plek wordt groter. Sommige kaketoes bijten zichzelf zelfs waardoor er een wond op de borst ontstaat.
Redenen van veren plukken
Meestal plukt een kaketoe zijn eigen veren vanwege frustratie en verveling. Het is een slimme vogel die in de natuur vrij is om te gaan en staan waar hij wil, maar nu zit hij in een kooitje zonder speelgoed en met weinig aandacht. Geen soortgenoten, geen afleiding. Niet iedere kaketoe zal in zo’n situatie gaan plukken, maar de vogels die plukken beginnen daar vaak aan als ze in zo’n situatie leven.
Het is niet duidelijk waarom precies een kaketoe zichzelf plukt; de endorfines die vrij komen omdat het pijn doet? Of misschien gewoon iets te doen hebben? Iets voelen? We weten niet wat een kaketoe kan denken. In principe maakt het ook niet uit waarom hij nou net begint met veren plukken en niet met iets anders, het gaat erom dat de kaketoe zo gefrustreerd is dat hij zichzelf wat aan doet.
Soms is er een medische oorzaak, zoals parasieten, jeuk of een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen. De kaketoe trekt de veren dan uit omdat het heel erg jeukt. Raadpleeg daarom altijd een dierenarts die gespecialiseerd is in papegaaien als je kaketoe begint met plukken.
Je kaketoe laten stoppen met veren plukken
Het is heel moeilijk om je kaketoe weer te laten stoppen met veren plukken. Als hij er eenmaal mee begonnen is, moet je niet alleen de redenen waarom hij begon wegnemen, maar er ook voor zorgen dat hij zoveel afleiding heeft dat hij niet meer wil plukken. De meeste mensen kunnen daar zelf niet voor zorgen. De kaketoe heeft bijvoorbeeld een partner of andere soortgenoot nodig, in een grote volière met heel veel te doen.
Het is mogelijk om een kaketoe weer te laten stoppen met plukken. Meestal doordat de kaketoe in een groep soortgenoten geplaatst wordt en veel ruimte krijgt. Andere kaketoes blijven plukken en zichzelf bijten waardoor ze uiteindelijk sterven aan een infectie.
Teruggroeien van geplukte veren
Als de kaketoe al een paar keer zijn hele lijf heeft kaalgeplukt, zullen de veertjes nooit meer teruggroeien. Als een veer wordt uitgetrokken raakt het follikel waar de veer uit groeit beschadigd. Na ongeveer 4 keer uitrekken is een follikel vaak zo beschadigd dat er nooit meer een veer uit groeit.