Net als andere dieren kunnen kaketoes last krijgen van (rond)wormen. Deze wormen leven in het maag-darmkanaal en gebruiken een deel van de energie die in het voedsel van de kaketoe zit. Hierdoor kan hij mager worden. Sommige soorten wormen brengen ook schade toe aan de maag of darmen van de kaketoe. Bepaalde minder voorkomende soorten rondwormen kunnen ook in de longen van kaketoes voorkomen.
Voorkom daarom dat je vogel wormeneitjes binnen krijgt. Je kan hier lezen hoe dat moet. Je kan ook lezen hoe een vogel getest wordt op wormen en hoe de infectie genezen kan worden.
Besmetting met wormen bij vogels
Een kaketoe wordt altijd besmet met wormen door een andere vogel die al wormen heeft. De eitjes van de wormen worden uitgescheiden met de poep van de vogel. Deze eitjes zijn heel sterk, ze kunnen tegen droogte, vocht, kou en warmte. Per ongeluk kan jouw kaketoe deze (gedroogde) eitjes opeten, bijvoorbeeld doordat ze op zijn voer zijn terecht gekomen of doordat hij zijn pootjes of veren schoon maakt met zijn snavel. Een kaketoe kan wormen oplopen van wilde vogels die besmet zijn, maar ook van andere papegaaien, agapornissen en parkieten.
Om te voorkomen dat je kaketoe wormen krijgt, moet je voorkomen dat hij in contact komt met de uitwerpselen van wilde vogels en papegaaiachtigen waarvan je niet weet of ze wormen hebben. Het is geen probleem om je kaketoe te laten omgaan met andere papegaaien als je weet dat zij geen last hebben van wormen. Je kan je kaketoe en de andere vogels laten testen op wormen, zie volgend kopje.
Testen op wormen
Vaak kan je zelf niet zien of je kaketoe wormen heeft. Pas bij een hele erge infectie kan je wormen in de uitwerpselen van je vogel zien krioelen.
Een dierenarts kan makkelijk bepalen of je kaketoe wormen heeft. Je hoeft daarvoor niet eens langs te gaan bij de dierenarts. Je hoeft alleen een beetje verse poep te verzamelen in een plastic zakje of bakje en dit op te sturen naar de dierenarts (of langs te brengen). De dierenarts of een laboratorium bekijkt het poepmonster dan onder de microscoop om te kijken of er wormen of wormeneitjes in de poep zitten.
Zo’n controle kost ongeveer 12 tot 20 euro, afhankelijk van welke dierenarts je hebt.
Gevolgen van wormen bij kaketoes
Een worminfectie zorgt ervoor dat je kaketoe gewicht verliest. Soms gaat hij erg veel eten maar wordt toch niet dik. Een opgezwollen buik is heel soms te zien als de infectie heel ernstig is.
Een zware infectie kan de dood van je kaketoe betekenen. Hij is dan erg mager, lusteloos, heeft geen energie en wil soms ook niet meer eten.
Behandeling van wormen bij kaketoes
Een worminfectie is makkelijk te stoppen door een wormenkuur. De dierenarts kan de beste kuur voorschrijven. Vaak moet je het medicijn in het drinkwater doen of direct in de bek van je kaketoe druppelen. Dat maakt ontwormen een makkelijk klusje dat maar 2x moet worden herhaald.
Geef nooit medicijnen tegen wormen als er niet eerst getest is of je kaketoe überhaupt wormen heeft.