Inrichting verblijf

De kooi of volière moet natuurlijk ingericht worden voordat de kaketoe erin kan.

Zitstokken voor papegaaien en kaketoes

Een kaketoe heeft houten stokken nodig om op te zitten en eventueel aan te knagen. De stokken moeten zo dik zijn dat de kaketoe ongeveer de helft tot 3/4 van de stok omklemt en zorg ervoor dat de stokken van verschillende diktes zijn. De meeste stokken kunnen horizontaal geplaatst worden, maar enkelen kunnen met een helling geplaatst worden zodat de kaketoe makkelijk naar lager gelegen stokken kan. Voorkom dat de ene zitstok precies onder de andere zit, als dat wel gebeurd zal de onderste snel vies worden met uitwerpselen.
Hou er rekening mee dat de zitstokken voor tijdelijk gebruik zijn. Kaketoes houden van knagen en slopen en zullen dus stukje bij beetje de takken opeten. Hardhout of java-bomen zullen haast niet gesloopt worden omdat ze heel hard zijn, maar alle andere soorten hout gaat redelijk snel kapot. Het zit in de natuur van een kaketoe om in hout te willen bijten en het te slopen, ontneem hem deze lol niet door hem alleen maar hardhout te geven. Een paar takken om te slopen horen er echt bij.
Veel soorten bomen zijn geschikt om takken van te nemen. Het beste is om verschillende soorten hout aan te bieden, bijvoorbeeld enkele takken van hardhout die niet snel kapot gaan, en de rest van de takken van zacht knaaghout. Hout dat geschikt is om kapot te knagen en niet schadelijk is, is hout van wilgen, fruitbomen en berken. Geef nóóit hout van naaldbomen.

Voerbakje en waterbakje

De kooi moet voorzien worden van een voerbakje en een waterbakje. Het liefste nog twee voerbakjes, een voor het natte voer zoals fruit, de andere voor droogvoer zoals zaden. Het voerbakje kan het beste op ongeveer 3/4 van de hoogte van de kooi geplaatst worden, een kaketoe eet liever op een ‘veilige’ hoge plek. Het waterbakje kan ernaast worden gehangen, of op de grond geplaatst worden. Boven het voerbakje en het waterbakje moeten geen zitstokken e.d. geplaatst worden, anders wordt er in het voer of water gepoept.
Kaketoes zijn echte slopers, dus zullen ook proberen het voerbakje los te maken en het waterbakje om te kieperen. Koop dus stevige, degelijke bakjes die niet makkelijk losgemaakt kunnen worden door een kaketoe. Een waterbakje op de grond moet niet te groot zijn, anders kan de kaketoe er in gaan staan en het water zo vies maken. Het waterbakje op de bodem moet zwaar genoeg zijn dat het niet wordt omgegooid.

De tekst gaat door onder deze advertentie

Speelgoed voor papegaaien en kaketoes

Een kaketoe moet afleiding in zijn kooi hebben. Hij zal er immers zo nu en dan in zijn eentje in moeten zitten. Ook als hij met een soortgenoot is, wil hij toch iets te doen hebben in de kooi. Daarom kan je hem speeltjes geven. Dit hoeven niet per sé gekochte papegaaienspeeltjes te zijn. Een kaketoe kan prima spelen met een bos takken met de bladeren er nog aan, met een grote flos (touw) voor honden en een stevige veilige ketting. Veel speeltjes kunnen ook zelf gemaakt worden van wat hout. Verwacht niet dat de speeltjes lang heel blijven, de grootste lol voor een kaketoe is meestal het speeltje volledig kapot te maken. Voor meer informatie over kaketoe-speelgoed en ideeen voor het zelf maken van speeltjes kan je kijken op de “speelgoed” pagina.

Bodembedekking in kaketoekooi

Beukensnippers voor op de bodem

Op de bodem van de kooi kan je zand, vlasstro of houtsnippers neerleggen. Als er een metalen rooster over de bodem zit, kan je die het beste weghalen. De kaketoe zal zijn staart beschadigen aan het rooster als hij over het rooster loopt, en het is wel zo prettig voor hem om op een vlakke bodem te kunnen lopen. Het is niet waar dat een kaketoe geen contact meer heeft met uitwerpselen door het rooster, omdat de uitwerpselen ook aan het rooster blijven plakken. Het is zelfs lastiger schoonmaken met een rooster dan zonder, aangezien je zonder rooster alleen de bodembedekking weg moet gooien terwijl met rooster je ook het rooster moet afwassen.
In een volière kunnen tegels of natuurlijke gras de ondergrond vormen. Over de tegels kan je wit zand strooien zodat het schoonmaken makkelijker is.


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Schoonmaken
Vorige pagina: Een goed verblijf