Schoonmaken

Natuurlijk moet de kooi van een kaketoe ook schoongemaakt worden. Een kaketoe knoeit over het algemeen heel veel met zijn voer, zowel zaadjes als fruit e.d., produceert stof, veren en natuurlijk poep.

Dagelijkse schoonmaak van de kooi

Bij de dagelijkse schoonmaak hoort het weghalen van gevallen stukjes fruit en andere nat voedsel. Dit gaan erg snel stinken, schimmelen of vliegjes aantrekken. Ook zou de kaketoe er ziek van kunnen worden als hij later besluit het toch nog op te eten. Gooi daarom na een paar uur of aan het einde van de dag al het verse voedsel weg.
Het waterbakje en het voerbakje dienen elke dag schoongemaakt te worden met heet water. Vooral het schoonmaken van het waterbakje is belangrijk. Ook al ziet het water er niet vies uit, er groeien toch algjes en bacteriën in.

Wekelijkse schoonmaak

Witkuif kaketoe

Eens of tweemaals per week moet de hele bodembedekking van de kooi verschoont worden. Je kan ervoor kiezen om de volledige bodembedekking weg te gooien en te vervangen voor nieuwe, of je kiest ervoor om de bodembedekking te zeven en zo alleen de grote stukken vuil weg te halen. Vooral zand laat zich goed zeven, dit kan bijvoorbeeld met een ‘poopscoop’ die ook wel voor kattenbakken gebruikt wordt.

De tekst gaat door onder deze advertentie

Maandelijkse schoonmaak van de kooi

Ongeveer eens per maand dient de kooi volledig schoongemaakt te worden. Dus alle speeltjes, zitstokken en andere objecten verwijderen en afwassen met kokend water. Een zitstok wordt namelijk altijd vies door uitwerpselen. Ook de bak waar de bodembedekking in ligt moet uitgewassen worden met heet water.
Dit is ook de tijd om toch-al-niet-zo-mooie zitstokken te vervangen voor verse takken en eens een speeltje te vervangen voor een ander speeltje.

Schoonmaken en hygiène bij een baby kaketoe

Wanneer je zelf een baby kaketoe aan het voeren bent, dien je veel meer schoon te maken. Je dient in dit geval meerdere malen per dag de bodembedekking te vervangen en ervoor te zorgen dat het hokje en de gebruikte lepeltjes e.d. dagelijks goed schoongemaakt worden met heet water. Baby papegaaien en kaketoes zijn heel gevoelig voor bacteriën en infecties, net als alle andere jonge dieren.


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Leefklimaat
Vorige pagina: Inrichting verblijf