Soorten

Er zijn zeer veel soorten kaketoes in de wereld. Veel te veel om hier allemaal op te noemen. Daarom heb ik een selectie van de meest voorkomende soorten als huisdier gemaakt, en hen uitvoerig beschreven in een pagina per soort. Dat kan je hiernaast zien.

Om in ieder geval de namen te noemen van de soorten die er zijn, volgt hier een lijstje met soorten.

Witte kaketoes (Cacatua soorten)

Raafkaketoes (Calyptorhynchus soorten)

  • Zwart roodstaart kaketoe
  • Zwart witstaart kaketoe
  • Zwart geelstaart kaketoe
  • Glossy kaketoe
  • Raafkaketoe

Overige kaketoe soorten

Stamboom van kaketoe soorten

In de volgende stamboom kan je zien welke soorten het meest aan elkaar verwant zijn.

De tekst gaat door onder deze advertentie

De palmkaketoe (Probosciger) is het minst verwant aan alle andere soorten kaketoes. Je ziet ook dat er twee afzonderlijke groepen van Cacatua soorten zijn, de grotere soorten (met Cacatua alba) en de kleinere soorten (met Cacatua sanguinea). Daarom wordt de kleinere groep ook wel aangeduid met Licmetis in plaats van Cacatua als naam van het genus.

Fylogenetische boom van kaketoe soorten (Stamboom met verwantschap van kaketoe soorten)

 

Hoe lees je zo’n stamboom?

De lengte van de balkjes zegt iets over het verwantschap tussen de soorten. Als je de lijn volgt van de ene soortnaam naar de andere, zijn de soorten meer aan elkaar verwant als die lijn korter is. Als je bijvoorbeeld bovenaan begint, zie je Cacatua alba (witkuif) en Cacatua moluccensis (Molukken kaketoe) dichtbij elkaar staan. Als je de lijn volgt ben je al op 1 lengte op het kruispunt aangekomen. Dat kruispunt geeft aan dat op dat moment er een gemeenschappelijke voorouder is. Die twee soorten zijn dus het meest verwant aan elkaar en minder verwant aan alle andere kaketoe soorten. De volgende op de lijst is Cacatua ophthalmica (blauwoogkaketoe), deze heeft een gemeenschappelijke voorouder met zowel Cacatua alba (witkuif) als Cacatua moluccensis (Molukken kaketoe). De blauwoogkaketoe is dus het meest verwant aan die twee soorten, maar niet zo verwant als die twee soorten aan elkaar zijn. De gemeenschappelijke voorouder van de drie soorten bestond dus eerder dan de gemeenschappelijke voorouder van de witkuif- en molukken kaketoe.

Uit de schematische weergave kan je niets zeggen over hoe lang geleden de soorten uit elkaar zijn gegaan. De lengte van de balkjes is gestandaardiseerd en zegt daarom niets over tijd. Het kan dus zijn dat de gemeenschappelijke voorouder van de witkuif- en molukkenkaketoe langer geleden bestond dan de gemeenschappelijke voorouder van Cacatua goffini en Cacatua ducorpsii terwijl dit in de stamboom op precies dezelfde manier is weergegeven.


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Gedrag
Vorige pagina: Algemeen