Goffins kaketoe

De Goffins kaketoe of Goffini kaketoe (Cacatua goffini) is een van de kleinere soorten kaketoes. De veren zijn wit, de snavel beenkleurig en de poten grijs. Om de ogen heeft dit soort een brede bleek-blauwe ring. De veertjes bovenaan de snavel zijn roze-oranje van kleur. Onder de vleugels zijn de veren geel. De kuif is niet zo lang als bij andere soorten kaketoes en nauwelijks te zien als hij naar beneden gehouden wordt.

Voor dit soort heb je CITES papieren nodig omdat het verboden is Goffini’s te importeren.

een Goffins kaketoe
Nederlandse naam Goffins kaketoe
Engelse naam
Goffin’s cockatoo
Latijnse naam Cacatua goffini
Kleur veren
Voornamelijk wit, roze bij snavel
Kleur kuif
Wit
Grootte 30 cm
Geslachtsonderscheid vrouw donkerbruine, man zwarte ogen
Snel tam
Ja
Kooi in huis of volière Beide mogelijk
Gangbare prijs
Middelmatig
.

Herkomst van Goffins kaketoes

De Goffins kaketoe komt van nature voor in de Tanimbar eilanden, deze liggen in de Zuidoostelijke Molukken (Maluku Tenggara) ongeveer halverwege tussen Timor en Nieuw-Guinea in. Goffini’s leven daar in de regenwouden of aan de rand van regenwouden.

De tekst gaat door onder deze advertentie

Goffins kaketoe als huisdier

Het is mogelijk om dit soort kaketoes als huisdier te houden, maar het kan soms heel moeilijk zijn. Dit soort kan eenkennig worden en zal als hij eenmaal volwassen is niet zo snel meer goed tam worden. Zelfs ook al is dit soort niet erg groot, schreeuwen kan hij als de beste. Dit is een van de weinige soorten die zelfs ’s nachts wel eens schreeuwt. Er zijn ook goffini’s die juist goed overweg kunnen met vreemden en heel tam zijn.

Als een jonge goffini eenmaal gehecht raakt aan een persoon, zal hij heel erg tam zijn en zich als een soort hyperactieve clown gedragen. Ze zijn vaak erg druk en actief, zowel in dansen en praten als in schreeuwen en dingen kapot bijten. Goffin’s zijn een van de betere soorten kaketoes wat praten betreft, ook al zijn ze daar lang niet zo goed in als andere soorten papegaaien.


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Grote geelkuif
Vorige pagina: Inca kaketoe