Grote geelkuif

De Grote Geelkuif Kaketoe (Cacatua galerita) is, zoals de naam al zegt, een groot soort kaketoe. De veren zijn wit, de snavel zwart en de poten grijs. Onder de vleugels zijn de veren geel. De kuif is duidelijk te zien als een gele pluim veren als hij naar beneden gedragen wordt, en als hij rechtop gezet wordt is hij felgeel en erg groot. Een soort die erg op de grote geelkuif kaketoe lijkt is de kleine geelkuif kaketoe. Dit zijn wel twee heel verschillende soorten kaketoes.

Nederlandse naam Grote geelkuif kaketoe
Engelse naam
Sulphur-crested cockatoo
Latijnse naam Cacatua galerita
Kleur veren
Wit, geel onder vleugels
Kleur kuif
Fel geel
Grootte 50 cm
Geslachtsonderscheid Man zwarte iris, vrouw bruine
Snel tam
Ja
Kooi in huis of volière Kooi maar liever volière
Gangbare prijs
Redelijk duur

Herkomst van de grote geelkuif kaketoe


De grote geelkuif kaketoe komt van nature voor in Noord en Oost Australië. Ze leven daar in bossen en langs bosranden.
Er zijn meerdere ondersoorten van de grote geelkuif kaketoe, namelijk de Fitzroy geelkuifkaketoe (Cacatua galerita fitzroyi), de Triton geelkuifkaketoe (Cacatua galerita triton) en de Middelste geelkuifkaketoe (Cacatua galerita eleonora). Alle soorten kunnen als huisdier gehouden worden, maar het meest voorkomende soort is Cacatua galerita galerita, die simpelweg grote geelkuif kaketoe genoemd wordt.

De tekst gaat door onder deze advertentie

Grote geelkuif kaketoe als huisdier

Vanwege de grootte en intelligentie van deze kaketoe is dit soort iets minder makkelijk te houden dan kleinere soorten zoals de rosé kaketoe. Grote geelkuif kaketoes kunnen erg schreeuwen en slopen en moeten in een grote kooi gehuisvest worden, daarom zijn ze minder geschikt voor in de huiskamer. Over het algemeen kan je dit soort meestal uitsluitend vinden in vogelparken of bij kwekers.


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Kleine geelkuif
Vorige pagina: Goffins kaketoe