Kleine geelkuif

De Kleine Geelkuif Kaketoe (Cacatua sulphurea) is, zoals de naam al zegt, een kleinere versie van de grote geelkuif kaketoe. Het zijn twee verschillende soorten, maar qua uiterlijk lijken zij erg op elkaar. De veren zijn wit, de snavel zwart en de poten grijs. Onder de vleugels zijn de veren geel. De kuif is duidelijk te zien als een gele pluim veren als hij naar beneden gedragen wordt, en als hij rechtop gezet wordt is hij felgeel en groot.

Van de kleine geelkuif kaketoe zijn veel ondersoorten. Een ondersoort is een diersoort die erg op een ander soort lijkt, maar toch heel duidelijk andere eigenschappen heeft. Het soort en ondersoort kunnen wel gewoon met elkaar paren en gezonde jongen krijgen, die daarna ook weer zelf jongen kunnen krijgen. De soorten zijn dus niet echt genetisch gescheiden van elkaar in gevangenschap, maar in de natuur zijn ze door hun leefgebied of gedrag toch gescheiden. Hieronder kan je ook meer lezen over de ondersoorten, zoals bijvoorbeeld de oranjekuif kaketoe.

Kleine geelkuif kaketoe
Nederlandse naam Kleine geelkuif kaketoe
Engelse naam
Lesser sulphur-crested cockatoo
Latijnse naam Cacatua sulphurea
Kleur veren
Wit, geel onder vleugels
Kleur kuif
Fel geel
Grootte 34 cm
Geslachtsonderscheid Man zwarte iris, vrouw bruine
Snel tam
Ja
Kooi in huis of volière Kooi (of natuurlijk volière)
Gangbare prijs
Redelijk duur ( ong. €1450,-)
.

Herkomst van kleine geelkuif kaketoes

De kleine geelkuif kaketoe komt van nature voor op het eilanden in Indonesië (o.a. Sulawesi). Ze leven daar in tropische bossen en aan de bosran

De tekst gaat door onder deze advertentie
Een grote en kleine geelkuif kaketoe in gevangenschap
Een grote en kleine geelkuif kaketoe in gevangenschap

Ondersoorten van de kleine geelkuif kaketoe

Een bekend ondersoort van de kleine geelkuif kaketoe is de oranjekuif kaketoe (Cacatua sulphurea citrinocristata).  Zoals de naam al doet vermoeden heeft dit ondersoort een oranje kuif in plaats van een gele kuif. In totaal zijn er zes ondersoorten van de kleine geelkuif kaketoe. Dit zijn Cacatua sulphurea sulphurea, Cacatua sulphurea citrinocristata (oranjekuif kaketoe), Cacatua sulphurea djampeana, Cacatua sulphurea abbotti, Cacatua sulphurea occidentalis en Cacatua sulphurea parvula. Soms verwarren mensen de kleine geelkuif kaketoe met de grote geelkuif kaketoe. Dit zijn twee totaal verschillende soorten die ook op andere continenten voorkomen (kleine geelkuif komt voor in Indonesië en grote geelkuif in Australië).

Kleine geelkuif kaketoe als huisdier

Dit is een populair soort kaketoe om in huis te houden, hoewel hij ook veel in volières gehouden wordt. Net als alle kaketoes moet de kleine geelkuif kaketoe veel afleiding hebben, zoveel mogelijk ruimte en genoeg materiaal om kapot te knagen. Ze kunnen heel tam worden en leren trucjes vrij snel. Praten kunnen ze niet zo goed.


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Naaktoog kaketoe
Vorige pagina: Grote geelkuif