Naaktoog kaketoe

De Naaktoog kaketoe (Cacatua sanguinea) is een van de kleinere soorten en hij lijkt op de Goffins kaketoe. De veren zijn wit, de snavel beenkleurig en de poten grijs. Om de ogen heeft dit soort een hele brede bleek-blauwe ring die een stuk groter is aan de onderkant. De veertjes bovenaan de snavel zijn roze-oranje van kleur. Onder de vleugels zijn de veren geel. De kuif is niet zo lang als bij andere soorten kaketoes en nauwelijks te zien als hij naar beneden gehouden wordt.

Twee naaktoog kaketoes
Nederlandse naam Naaktoog kaketoe
Engelse naam Little Corella
Latijnse naam Cacatua sanguinea
Kleur veren Voornamelijk wit, roze bij snavel
Kleur kuif Wit
Grootte 36 cm
Geslachtsonderscheid DNA test
Snel tam Ja
Kooi in huis of volière Kooi of volière
Gangbare prijs Gemiddeld tot duur
.

Herkomst van naaktoog kaketoes

De naaktoog kaketoe komt van nature voor in Australië. Dit is een van de meest voorkomende soorten kaketoes, omdat dit soort goed gebruik weet te maken van de veranderingen die mensen in Australië veroorzaken. De naaktoog kaketoes eten in grote zwermen de oogst van de velden of maken gaten in de zeilen die over bergen graan of andere producten gedaan zijn zodat zij het voedsel kunnen opeten. Ook de betere beschikbaarheid van water (door waterputten e.d.) doet de naaktoog kaketoe goed.

Een naaktoog kaketoe als huisdier

In Australië worden naaktoog kaketoes veel als huisdieren gehouden. Ze zijn daar zo algemeen dat ze niet veel meer kosten dat een valkparkiet in Nederland. Dit soort wordt verder goed tam en heeft niet heel veel bijzondere eisen (relatief gezien) qua huisvesting of voeding.

De tekst gaat door onder deze advertentie

In Nederland is dit soort veel zeldzamer. De vogels die gehouden worden, kan je meestal alleen vinden in vogelparken en opvangcentra, en niet bij een gezin in huis. Het is onduidelijk waarom dit is. Zelf heb ik ze wel te koop gezien in een winkel in Den Haag.


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Oranjekuif kaketoe
Vorige pagina: Kleine geelkuif