Oranjekuif kaketoe

De oranjekuif kaketoe is hetzelfde soort als de kleine geelkuif kaketoe (Cacatua sulphurea sulphurea), maar het is een ander ondersoort namelijk  Cacatua sulphurea citrinocristata. Een ondersoort is een diersoort dat lijkt op een ander soort en zich er ook gewoon mee kan voortplanten, maar toch andere eigenschappen heeft. Ze komen bijvoorbeeld voor op verschillende eilanden waardoor het soort en ondersoort maar beperkt met elkaar in aanraking komen.

De beschrijving van dit soort is dan ook nagenoeg hetzelfde als die van de kleine geelkuif kaketoe, maar de kleuren zijn anders. De veren van een oranjekuif kaketoe zijn wit, de snavel zwart en de poten grijs. Onder de vleugels zijn de veren geel. De kuif is duidelijk te zien als een knaloranje pluim veren als hij naar beneden gedragen wordt, en als hij rechtop gezet wordt is hij feloranje en groot. Op de wang zit een gele vlek. Het is mogelijk om de kleine geelkuif kaketoe en de oranjekuif kaketoe onderling te kruisen. In Europa is dit vaak gebeurt, waardoor er nog maar weinig pure oranjekuif kaketoes te vinden zijn.

Een oranjekuif kaketoe (Cacatua sulphurea citrinocristata)
Nederlandse naam Oranjekuif kaketoe
Engelse naam
Citron-crested cockatoo
Latijnse naam Cacatua sulphurea citrinocristata
Kleur veren
Wit, geel onder vleugels
Kleur kuif
Fel oranje
Grootte 34 cm
Geslachtsonderscheid Man zwarte iris, vrouw bruine
Snel tam
Ja
Kooi in huis of volière Beter volière
Gangbare prijs
Duur (ong. €2500,-)
.

Herkomst van oranjekuif kaketoes

De oranjekuif kaketoe komt van nature voor op het eiland Sumba in Indonesië. Ze leven daar in tropische bossen en aan de bosrand.

De tekst gaat door onder deze advertentie

Oranjekuif kaketoe als huisdier

Een oranjekuif kaketoe
Een oranjekuif kaketoe

Vanwege de zeldzaamheid en de daarbij behorende prijs wordt dit soort haast niet gehouden in Nederland. Voor zover bekend zijn er maar een handjevol mensen die dit soort in de huiskamer houden. Net als de kleine geelkuif kaketoe moet de oranjekuif kaketoe veel afleiding hebben, zoveel mogelijk ruimte en genoeg materiaal om kapot te knagen. Omdat het een ondersoort is van de kleine geelkuif kaketoe, zijn ze mogelijk ook net zo tam te maken, maar omdat weinig mensen ze houden is daar weinig over bekend.


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Langsnavel kaketoe
Vorige pagina: Naaktoog kaketoe