Rosé kaketoe

Een rosé kaketoe (Eolophus roseicapillus) is een kleiner soort kaketoe met geweldige kleuren. De borst is felroze, de vleugels lichtgrijs en de kuif is wit-roze. De snavel is beenkleurig net als de pootjes. Rosé kaketoes zijn een soort kaketoe die veel minder verwant is aan de andere soorten kaketoes. De meeste (witte) kaketoes vallen onder het genus Cacatua, terwijl het genus van de rosé kaketoe Eolophus is.

Rosé kaketoes zijn erg populair als huiskamervogel maar zijn ook erg goed te houden in een mooie grote volière.

Een rose kaketoe
Nederlandse naam Rosé kaketoe
Engelse naam
Galah
Latijnse naam Eolophus roseicapillus
Kleur veren
Fel roze, grijs en roze-wit
Kleur kuif
Roze-wit
Grootte 30 cm
Geslachtsonderscheid Man zwarte iris in de ogen, vrouw bruinrood
Snel tam
Ja
Kooi in huis of volière Beide mogelijk
Gangbare prijs
Middelmatig

Herkomst van rosé kaketoes

De rosé kaketoe komt van nature voor in Australië. Ze doen het daar erg goed en zijn in grote groepen te zien. Ze profiteren veel van de invloed van de mens in Australië, ze gebruiken de waterbronnen en akkers van de mensen voor voedsel en water. Ze komen vooral voor op de open vlaktes en velden, waar ze slapen en rusten in de enkele bomen die daar staan. Ze leven dus niet in een tropisch regenwoud.

De tekst gaat door onder deze advertentie

In Australië is dit soort kaketoe totaal niet bedreigd, maar juist heel bekend en zelfs berucht. Rosé kaketoes vliegen rond in grote groepen en als zij neerstrijken op een akker of bij een opslagplaats van graan zullen zij al snel grote vernielingen aanrichten om het eten te bereiken. Met hun scherpe snavels maken zij het plastic waaronder het graan ligt gemakkelijk kapot waardoor het graan kan gaan bederven. Boeren zijn dus niet blij met deze prachtige roze vogels.

Rosé kaketoes als huisdier

Een rosé kaketoe is een hele leuke vogel om als huisdier te houden. Ze worden niet zo groot, waardoor het makkelijker is om een geschikte kooi of volière te plaatsen. Net als elke kaketoe kunnen ze wel hard schreeuwen, maar ze doen dit meestal minder vaak dat andere soorten kaketoes zoals de witkuif kaketoe of de molukken kaketoe. De meeste rosé kaketoes zijn geen knuffelvogels, maar er zijn juist ook rosé kaketoes die niets liever hebben dan dat ze geaaid en gekroeld worden. Verder zijn ze druk en heel speels.

Filmpje van twee jonge rose kaketoes


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina:
Vorige pagina: Ducorps kaketoe