Witkuif kaketoe

De witkuif kaketoe (Cacatua alba) is een van de grotere soorten kaketoes. De veren zijn helder wit, met onder de vleugels en staart felgeel. De kuif is volledig wit en erg groot met afgeronde punten. De snavel is zwart en de poten zijn grijs. Vrouwelijke witkuif kaketoes hebben bruin ogen, mannelijke hebben zwarte ogen. Het randje om het oog is altijd lichtblauw. Jonge witkuif kaketoes krijgen eerst zwarte ogen voordat ze bruin worden bij de vrouwtjes. Witkuif kaketoes zijn een populair soort kaketoe om te houden. Ze worden heel tam, gedragen zich vaak als clowns en zijn goed verkrijgbaar doordat ze in gevangenschap succesvol gefokt worden.

In het Engels wordt de witkuif kaketoe een Umbrella cockatoo genoemd. De witkuif kaketoe is het meest verwant aan de Molukken kaketoe. Lees hier alles over de witkuif kaketoe.

Een volwassen witkuif kaketoe man
Nederlandse naam Witkuif kaketoe
Engelse naam Umbrella cockatoo
Latijnse naam Cacatua alba
Kleur veren Wit (geel onder vleugels)
Kleur kuif Wit
Grootte 45 cm
Geslachtsonderscheid Man zwarte iris, vrouw bruine
Snel tam Ja
Kooi in huis of volière Kooi of volière
Gangbare prijs Medium, ongeveer €1100,-

Herkomst van witkuif kaketoes

De witkuif kaketoe komt van oorsprong voor in Indonesië. Van nature zijn zij te vinden op de eilanden Bacan, Halmahera,, Tidore, Kasiruta, Ternate, Kasiruta en Mandioli. Ze leven voornamelijk in bosrijke gebieden en minder op kale open vlaktes.  Witkuif kaketoes leven daar in kleine familiegroepen van zo’n 2 tot 10 vogels.

De tekst gaat door onder deze advertentie

Witkuif kaketoe als huisdier

witkuifkaketoe9Zelf heb ik (maker van deze site) een witkuifkaketoe. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit soort heel erg tam kan worden, heel knuffelig en aanhankelijk, maar dat ze teveel lawaai maken om binnenshuis te houden. Ze kunnen heel hard krijsen en doen dit ook veelvuldig. Mijn kaketoe leeft daarom in een volière die naast het huis in een landelijke omgeving zonder directe buurtbewoners staat.

Het schijnt dat jonge witkuifkaketoes die met de hand zijn opgevoed heel erg tam en aanhankelijk worden en blijven, maar dat veel mensen het volwassen dier weer weg doen vanwege het lawaai en het destructieve gedrag (knagen en slopen). Een kaketoe zal niet op een papegaaienstandaard blijven zitten en wachten tot hij aandacht krijgt, maar meteen de wereld gaan ontdekken en er onderdelen van af bijten. Dit soort is heel druk, een echte clown, hij weet precies wanneer hij de aandacht heeft en hoe hij die moeten houden. Praten gaat ze niet goed af, het lijkt niet precies op wat ze napraten, maar meestal ‘praten’ ze op hun eigen manier erg veel. Ze houden ervan geknuffeld en gekriebeld te worden.

Video van een witkuif kaketoe

Witkuif kaketoe met kuif omhoog
Witkuif kaketoe met kuif omhoog

Foto’s van mijn witkuif kaketoe

Klik voor een vergroting. Deze foto’s zijn allemaal van mijn witkuif kaketoe man Coco, geboren in 1994.


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Molukken kaketoe
Vorige pagina: