Alleen spelen

Een kaketoe kan fijn alleen spelen. Dat moet ook wel, want het is onmogelijk om op ieder moment aandacht te besteden aan je kaketoe. Deels zit de neiging tot spelen van nature al in een kaketoe, maar een deel wordt ook geleerd. Een jonge kaketoe leert dit door gewoon veel soorten speeltjes te krijgen en daarmee te spelen. Als hij toen hij jong was geen speeltjes had, is het soms lastig om hem later in z’n eentje te laten spelen.

Kaketoes spelen niet echt zoals mensen. De lol voor kaketoes is vaak vooral om een object kapot te maken. Dus een kettinkje met spiegeltje, belletje en stukje hout is heel leuk om volledig uit elkaar te halen, tot de individuele schakeltjes aan toe. Een stuk speelgoed van touw wordt ook vaak uit elkaar getrokken. Van touw kauwt onze kaketoe kleine balletjes die hij over de grond verspreid totdat het speeltje ‘op’ is.
Er zijn ook zogenaamde ‘forage’ speeltjes, die kan je vullen met lekker eten waarna de kaketoe ervoor moet zorgen dat hij het eten te pakken krijgt.
Schommels zijn ook leuke speeltjes voor kaketoes. Hij kan erop zitten en heen en weer wiegen.

Witkuif kaketoe aan het spelen met een stokje

Leuke speeltjes voor kaketoes

Er zijn de wereld aan speeltjes te koop voor papegaaien en kaketoes. Speeltjes van metaal, hout, plastic en touw. Niet alle speeltjes zijn geschikt voor kaketoes, omdat grote kaketoes veel sneller onderdelen kapot maken dan kleine papegaaien. Laat je niet misleiden door een winkel die beweerd dat een speeltje duurzaam is bij kaketoes, maar let zelf op de onderdelen en zwakke punten. Je kan ook zelf speeltjes maken, kijk daarvoor hier. Bedenk ook dat iets wat voor ons mensen niet lijkt op een speeltje, wel degelijk een speeltje is voor een kaketoe! Bijvoorbeeld verse takken met blaadjes eraan, oud papier, WC-rolletjes en een kartonnen doos.

De tekst gaat door onder deze advertentie

Metaal. Speeltjes van metaal zijn meestal hangertjes met een spiegeltje, belletje e.d. Voor kaketoes zijn ze aan de ene kant niet geschikt, omdat hij binnen een kwartier het hangertje volledig gesloopt hebben, maar aan de andere kant ook geschikt omdat ze vaak veel lol hebben bij het slopen. Een hanger die volledig los is gemaakt kan met een tangetje weer in elkaar gezet worden zodat de kaketoe hem de dag erna weer kan slopen.

Hout. Speeltjes van hout bestaan meestal uit stukken hout die met ijzeren haakjes of met touw aan elkaar vast zitten. De kaketoe kan hierin bijten, de houtjes verplaatsen en eraan kauwen.

Een voorbeeld van een speeltje voor kaketoes

Plastic. Veel speeltjes bevatten plastic onderdelen. Ze zijn niet altijd geschikt voor kaketoes. Het plastic wordt erg snel kapot gebeten, waardoor het speeltje waardeloos wordt óf de kaketoe zich bezeerd. Let dus op de veiligheid voordat je een speeltje met plastic geeft.

Touw. Een speeltje van touw is heel leuk om kapot te bijten, balletjes van het touw te maken e.d. Hang dit touw op een stevige manier in de kooi, want als hij valt wordt hij erg snel vies met uitwerpselen. Je kan speciale papegaaientouwen kopen, maar wat net zo goed is zijn hondenflossen. Het touw moet van katoen of een ander niet-synthetisch materiaal zijn.

Gevaarlijke speeltjes voor kaketoes

Pas op, niet alle speeltjes zijn zonder gevaar! Vooral objecten die niet verkocht worden als papegaaienspeelgoed kunnen gevaarlijk zijn. Kaketoes kunnen zich per ongeluk ophangen of verstikken in een doek of oud kledingstuk die in de kooi opgehangen is (bedoeld om kapot te kauwen). Let er dus op dat dit niet kan gebeuren; zorg ervoor dat de kaketoe alleen toegang krijgt tot touwen of stof wat niet dubbelgevouwen kan worden (zodat er een lus ontstaat).

Wisselen van speeltjes

Voor de kaketoe blijven speeltjes langer leuk als ze afgewisseld worden. Koop bijvoorbeeld 6 soorten speeltjes en hang er twee in de kooi. Elke 3 dagen kan je een speeltje in de kooi voor een andere. Zo blijft het afwisselend voor je kaketoe!


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Samen spelen
Vorige pagina: