De clicker methode

De clicker methode is een simpele en effectieve manier om een kaketoe kunstjes te leren. Het voordeel van deze manier van leren, is dat de kaketoe zelf op zoek zal gaan naar wat je van hem wilt. Hij snapt dat hij iets moet gaan doen zodat hij een beloning krijgt. Voor kaketoes is het heel erg leuk om samen met zijn baasje bezig te zijn, het leren van kunstjes zal hij dus erg leuk vinden!
Je kan het beste eerst dit stukje over trainen gelezen hebben voordat je leest over de klikkermethode.

De clicker

clickermethode
Een klikker

Voor het aanleren van een kunstje met de clickermethode heb je een clicker / klikker nodig. Een clicker is een doodsimpel aparaatje, het is een metalen plaatje in een plastic omhulsel. Als je op het plaatje drukt hoor je een klik. Dat is alles.

Je kan deze bijna overal kopen, meestal worden ze verkocht als clicker voor honden. Een clicker is makkelijker dan bijvoorbeeld een fluitje, omdat je een clicker met één vinger kan bedienen en de klik altijd precies hetzelfde klinkt.

De tekst gaat door onder deze advertentie

De clickermethode

Bij de klikkermethode gebruik je het geluid van de clicker als ‘brug’ tussen het gewenste gedrag van je vogel en de beloning die hij daarvoor krijgt. Zodra de kaketoe iets doet wat lijkt op het gedrag wat je hem wilt aanleren, klik je met de clicker. Daarna geef je hem zijn beloning, bijvoorbeeld een stukje walnoot. Al snel leert je kaketoe dat de klik betekend dat hij het goed heeft gedaan en een beloning gaat krijgen. Doordat de klik altijd hetzelfde klikt en altijd precies op het juiste moment gegeven kan worden, is het veel effectiever en duidelijk dan als je bijvoorbeeld ‘goed zo’ zegt als hij het goed doet. Ook weet hij meteen dat hij nu aan het trainen is als de klikker gebruikt wordt. Als hij dan gewoon met je aan het spelen is zonder klikker, zal hij niet in de war raken over wat je van hem wil.

Al snel zal je kaketoe leren dat als er met de klikker gewerkt wordt, hij een nieuw kunstje gaat leren. Hij zal dan zelf op zoek gaan naar wat het kunstje is! Uiteindelijk leert hij om te leren. Dit is heel belangrijk! Zodra hij dit kan is het heel simpel om hem nieuwe kunstjes te leren. Hij weet immers al dat hij nu bij een bepaald gebaar een bepaald gedrag moet vertonen, hij moet alleen nog even uitvinden welk gedrag dat is!

Voorbeeld van een kunstje leren

Maak altijd gebruik van wat je kaketoe al weet of kan. Als je hem bijvoorbeeld wilt leren een rondje te draaien op de stok, dan kan je hem leiden door hem een lekker nootje voor de houden. Pas als hij zich opdraait op de stok laat je de klik horen en geef je hem het nootje. Vervolg de training met hem in een heel rondje leiden voordat je klikt en hem het nootje geeft. Laat nu het nootje achterwege en kijk of hij je hand ook volgt op een rondje te maken. Als hij dit doet of als hij een half rondje maakt, kan je weer klikken. Herhaal dit totdat hij een heel rondje maakt door alleen je hand te volgen. Verander het ronddraaien van je hand rond de stok nu voor een handgebaar, bijvoorbeeld een draai van je hand met je wijsvinger omhoog. Elke keer als hij het bijna goed doet of helemaal goed doet, gebruik je de klikker en beloon je hem. Later beloon je alleen nog voor het gedrag dat helemaal goed is. Weer een kunstje geleerd!

Mijn witkuif kaketoe
Mijn witkuif kaketoe


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina:
Vorige pagina: Kunstjes