Kunstjes

Je kan je kaketoe kunstjes gaan leren. Dit is leuk voor jou, en net zo leuk voor de vogel! Een kaketoe wil graag wat nieuws leren en graag aandacht krijgen. Dat gebeurd tegelijkertijd bij het leren van een kunstje. Als je je kaketoe een kunstje wilt leren, zul je veel geduld nodig hebben. Voor simpele kunstjes kan je de volgende techniek gebruiken, maar voor ingewikkeldere kunstjes werkt de clickermethode veel beter. Daarover kan je hier meer lezen.

Mogelijke kunstjes voor papegaaien en kaketoes

Witkuif kaketoe op zijn rug
Witkuif kaketoe op zijn rug

Er zijn onnoemlijk veel kunstjes te leren. De meest voorkomende zijn een pootje geven, een kusje geven, een geluidje maken of iets oppakken en teruggeven aan het baasje. In principe is alles te leren, hoewel ingewikkelde kunstje veel tussenfasen nodig hebben en het lang duurt voordat je kaketoe ze kan. Begin dus niet te moeilijk!

Als je een kaketoe een kunstje wilt leren, moet hij dit kunstje op commando doen. Pas als jij het signaal geeft moet hij het kunstje vertonen. Als signaal kan je een beweging van je hand kiezen, of een woord zeggen. Het maakt niet uit wat je kiest, zolang de verschillende commando’s niet teveel op elkaar lijken.

De tekst gaat door onder deze advertentie

Beloningen bij het leren van kunstjes

Een kaketoe zal nooit een trucje leren als hij straf krijgt als hij het verkeerd doet. Het spelletje is dan niet meer leuk. Het enige wat wel goed werkt is je kaketoe belonen als hij het goed doet. De meeste eigenaren doen dit door het geven van een lekker hapje, bijvoorbeeld een stukje walnoot. In principe maakt het niet uit wat je hem geeft, zolang jouw vogel het maar heel erg lekker vindt. Zorg dat hij de beloning in een hapje kan opeten.

Het kunstje leren

Zorg dat je de volledige aandacht van je kaketoe hebt als je hem een kunstje gaat leren, en neem een pauze als zijn aandacht na een poosje verslapt. Je kan je kaketoe het beste meenemen naar een tafel en hem daarop zetten. Zelf ga je ervoor zitten op een stoel. De makkelijkste en ook handigste truc om mee te beginnen is de kaketoe op commando het uiteinde van een stokje of potlood aan te laten raken. Het trucje zelf is niet zo spannend, maar als hij dit trucje kan, kan je hem snel leren om andere trucjes te doen door hem te sturen met het stokje/het potlood.
Neem het stokje in je hand en laat je kaketoe ernaar kijken. Op het moment dat hij het stokje aanraakt, zeg je ‘goed zo’  en geef je hem direct een beloning. Zodra hij het stokje weer aanraakt doe je hetzelfde. Al vrij snel zal hij het stokje heel vaak aanraken. Geef hem nu alleen nog een beloning als hij het uiteinde van het stokje aanraakt. Als hij dit een paar keer goed gedaan heeft, moet je beginnen met een ander trucje om het interessant te houden voor hem. Je kan beter meerdere trucjes per training doen, zelfs al kan hij die ene nog niet perfect, dan dat je heel hard gaat oefenen op één kunstje.
Maak bij het aanleren van een kunstje altijd gebruik van de dingen die hij al kan. Als hij bijvoorbeeld een pootje moet geven of moet zwaaien met zijn pootje, dan kan je gebruik maken van het ‘opstappen’ kunstje die hij vast al kan (als je je arm aanbied, dat hij daar op stapt). Ik leg nu uit hoe je je kaketoe kan leren om zijn pootje te geven en je hand te schudden. Laat hem tijdens het leren van het pootje geven niet op je arm stappen als je je arm aanbied, maar beloon hem direct als hij zijn pootje optilt om op je arm te gaan zitten. Geef daarbij het commando dat je wilt aanleren, bijvoorbeeld ‘pootje’. Al snel snapt hij dat hij nu niet op je arm hoeft te stappen, maar alleen zijn pootje op moet tillen. Ga dan verder en pak zijn pootje vast met twee vingers en schud zijn pootje voorzichtig. Zeg erbij het commando en beloon hem direct. Al vrij snel zal hij door hebben dat bij dit commando hij zijn pootje door jou moet laten schudden. Later zal hij uit zichzelf zijn pootje op-en-neer bewegen bij het pootje geven.

Kaketoes zijn heel nieuwsgierig
Kaketoes zijn heel nieuwsgierig


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: De clicker methode
Vorige pagina: Speeltjes maken