Kortwieken

Kortwieken is het afknippen van de veren van een vogel zodat hij niet meer kan vliegen. Het knippen doet geen pijn omdat alleen de veren worden afgeknipt. Dit is alsof de haren of nagels van een mens geknipt worden. Kortwieken moet niet verwart worden met leewieken, dit is het afknippen van een deel van de vleugel van een jonge vogel waardoor hij nooit meer veren zal ontwikkelen op die plek. Dit moet nooit gedaan worden met kaketoes. Een kaketoe leeft immers tot wel 80 jaar, wie weet dat hij ergens terecht komt waar hij de beschikking heeft tot een prachtige volière waar hij in zou kunnen vliegen.
De veren van een gekortwiekte kaketoe zijn na ongeveer 6 maanden weer vervangen voor nieuwe veren. De kaketoe kan dan weer vliegen, dus opnieuw kortwieken is dan nodig.

Kortwieken van een vleugel van een kaketoe, zonder hem in bedwang te moeten houden. Kortwieken doet geen pijn. (later heb ik het netjes rond geknipt).

Waarom kortwieken

Als je met je kaketoe naar buiten wilt, dan bestaat de kans dat hij wegvliegt als hij niet gekortwiekt is. Zelfs de tamste kaketoes kunnen schrikken en wegvliegen. Het gevolg is vaak dat hij verdwaald of in een hoge boom terecht komt. Het is heel moeilijk om een weggevlogen kaketoe terug te vinden. In de Nederlandse natuur is hij ten dode opgeschreven als hij niet gevonden en gevangen wordt. In de zomer is er misschien nog genoeg te eten, maar in de winter zal hij verhongeren. Dit wil niemand hebben gebeuren met hun kaketoe. Om hem dus veilig mee naar buiten te nemen, moet hij gekortwiekt zijn.

Methode van kortwieken

Kortwieken hoeft niet moeilijk te zijn. Als je een tamme vogel hebt, kan het zelfs zonder stress of problemen. Onze kaketoe strekt vrijwillig zijn vleugel uit tijdens het kroelen en laat zonder problemen de veren afknippen met een scherpe schaar. Hij lijkt het niet eens te merken.
Is je kaketoe bang voor de schaar of voor het kortwieken? Je kan de kaketoe dan een handdoek over de kop leggen zodat hij niet ziet wat er gebeurd. De veren kunnen dan rustig worden afgeknipt. In principe kan dit zonder stress en zonder dat de vogel in bedwang moet worden gehouden.
Als je kaketoe echt heel bang is, kan het kortwieken het beste gebeuren door iemand anders dan het baasje. Het in bedwang houden van de vogel kan heel stressvol voor hem zijn, en hij zal onthouden wie hem dat heeft aangedaan. Een handige kennis met een stevige handschoen of een ervaring papegaaienfokker kan de klus dan het beste klaren.

De tekst gaat door onder deze advertentie

Welke veren kunnen geknipt worden?

Een van de methodes van kortwieken

Bij kortwieken worden de vliegpennen van de vleugel afgeknipt tot aan de rand met dekveren. Op de foto kan je hier een voorbeeld van zien. Het is ook mogelijk om de twee uiterste veren te laten zitten, zodat als de vleugels langs het lichaam liggen er amper te zien is dat ze geknipt zijn.

Kortwieken kan door alleen één vleugel te knippen of door beide vleugels te knippen. Voor beide methodes is wat te zeggen.

Bij het knippen van één vleugel kan de kaketoe niet meer vliegen omdat hij uit balans is. Doordat hij maar een vleugel geknipt heeft, heeft hij nog één mooie ongeknipte vleugel over. Dit ziet er mooier uit. Bij het knippen van twee vleugels kan de kaketoe niet meer genoeg liftkracht leveren om op te steigen. Sommige kaketoes lukt het nog wel om hele kleine stukjes omhoog te vliegen. Sommige mensen zeggen dat dit een groot voordeel is, omdat de kaketoe zo nog kan ontsnappen als de nood écht hoog is, bijvoorbeeld als ze aangevallen worden door een hond of kat.


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Douchen van een kaketoe
Vorige pagina: Kuif verzorgen