Kuif verzorgen

De kuif van een kaketoe heeft speciale verzorging nodig als je maar één kaketoe houdt. De veertjes op de kop en in de nek van de kaketoe kunnen namelijk niet goed zelf verzorgt worden door je kaketoe.

Groei van de veertjes in de kaketoekuif

Veren groeien uit de huid met een beschermkapsel. Dit is een laagje wit spul, het is breekbaar en kalk-achtig, dat om de hele veer heen zit. Onder dit laagje zit de eigenlijke veer. Op zijn hele lijf breekt de kaketoe zelf voorzichtig dit laagje los zodat de veren er netjes bij zitten. Op de kop en in de nek kan hij daar echter niet bij. In de natuur peutert een partner of soortgenoot de veertjes los. De vogels vinden het heerlijk om dit bij elkaar te doen. Als een vogel in gevangenschap alleen wordt gehouden, moet het baasje de taak overnemen.

Veren losmaken

Het is doodsimpel. Als je een veertje vindt die nog omhuld is door een kapsel, dan kan je dit eraf breken tussen duim en wijsvinger of tussen twee duimen. Het is heel simpel en doet de kaketoe geen pijn. Waarschijnlijk vindt hij het alleen maar fijn! Lekker kroelen en kriebelen. Behandel zo de hele kop, nek en kuif.
Pas op dat de niet knijpt of krabt aan het deel van de veer wat nog vol zit met bloed. Dit deel zit dichtbij de huid en is duidelijk roze-rood. Dit deel van de veer wordt nog gevoed en groeit nog door. Hier hoef je nog niks aan te veranderen.

De tekst gaat door onder deze advertentie

Sommige dierenwinkels of aanbieders verkopen speeltjes e.d. die zouden helpen om de veren uit het velletje te krijgen doordat de kaketoe er tegenaan kan schuren. Dit soort speeltjes zijn onnodig en ineffectief. Bij kaketoes is het weghalen van de hulsjes een sociaal gebeuren en wordt ook het beste gedaan door een mens of andere kaketoe.


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Kortwieken
Vorige pagina: