Nagels knippen

In de natuur slijten de nagels van een kaketoe vanzelf af tot de juiste lengte. In gevangenschap gebeurd dit niet altijd, waardoor de nagels erg lang kunnen worden. Als dit gebeurd zullen de nagels van je kaketoe geknipt moeten worden.

Wanneer zijn de nageltjes te lang?

Je kan zien of de nagels van je kaketoe te lang zijn als je hem op een vlakke ondergrond zet. Normaal moeten de nagels met het puntje op de ondergrond komen, zonder dat de nagel kantelt. Het boogje van de nagel moet dus recht zijn. Als de nagel niet meer met de punt de tafel raakt omdat hij te lang is, of als de nagelpunt nog wel de tafel raakt maar de nagel staat erg scheef, dan is de nagel te lang.

Nagels van een kaketoe knippen

Nagels knippen bij papegaaien en kaketoes

De nagels knippen kan soms stressvol zijn voor een kaketoe. Zelfs een kaketoe die tam is en gewend is om zijn pootje te geven en onderzocht te worden, kan het toch vervelend vinden om een schaartje of knippertje bij zijn pootje te hebben. Soms helpt het om de kaketoe onder een handdoek te leggen en zo ongemerkt de knipper bij zijn pootje te hebben. Als de kaketoe echt heel bang is kan hij het beste geknipt worden door een dierenarts of een handige voor de vogel onbekend persoon met sterke handschoenen.

De tekst gaat door onder deze advertentie
Een witkuif kaketoe

Het nageltje kan niet onbeperkt geknipt worden, er zit namelijk een bloedvat in de nagel. Let dus goed op hoe lang een nageltje normaal hoort te zijn, en knip de te lange nagel niet verder af dan dat. Op de afbeelding kan je zien tot hoe ver het bloedvat ongeveer zit. Als je per ongeluk in het bloedvat knipt, kan dit flink bloeden. Het wondje gaat niet zo snel dicht omdat het de nagel betreft. Meestal is het niet heel erg en zal het bloeden na 5 minuten gestopt zijn, maar blijf opletten of het niet te lang door bloedt. Mocht het langer dan een half uur bloeden, bel dan een dierenarts die gespecialiseerd is in vogels voor advies. Er bestaan middeltjes die het bloeden direct stoppen.

Een nagel kan geknipt worden met een nagelknipper voor mensen, een tangetje, een nagelknipper voor honden of de nagel kan gevijld worden met een stevige vijl.

Scherpe nagels bij kaketoes

Nagels van een kaketoe zijn nou eenmaal scherp. Het is niet aan te raden de nagels vaak te gaan knippen om ze zo bot te houden. Dit vergroot de kans op een bloedende nagel en verminderd de grip tijdens het klimmen.
Als de nagel scherp is geworden door het knippen, kan hij even bijgevijld worden met een vijltje voor mensen.


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina:
Vorige pagina: Douchen van een kaketoe