Bijvoeding

Naast het basisvoedsel of hoofdvoedsel heeft een kaketoe zo nu en dan nog wat extra’s nodig, voornamelijk dierlijke eiwitten.

Dierlijke eiwitten in voeding

Een kaketoe heeft ook dierlijke eiwitten nodig. Zo nu en dan een stukje bot met wat restjes vlees van een karbonade (gebakken met heel weinig zout) zorgt voor deze dierlijke eiwitten. Je kan je kaketoe ook zo nu en dan meelwormen geven, of zelfs een sprinkhaan. Een half gekookt ei wordt ook graag gegeten en kan ongeveer eens per week gegeven worden.

Jonge blaadjes en takjes voor kaketoes

Als je een kaketoe wat verse takken van bijvoorbeeld wilgen geeft, zal hij alle blaadjes en knoppen eraf halen. Van de knoppen eet hij vaak een klein stukje op. De voedingswaarde hiervan is minimaal, maar de bezigheid is heel belangrijk voor de kaketoe. In de natuur spenderen ze uren per dag aan het vinden van voedsel. Geef hem dus minstens eens per week een flinke bos takken en bladeren om kapot te bijten, een beetje van te eten en mee te spelen.

De tekst gaat door onder deze advertentie

Scherpe maagkiezel en grit

Het is niet echt bijvoeding, maar het is wel iets wat een kaketoe eet naast zijn normale voeding: maagkiezel en grit. Maagkiezel bestaat uit kleine steentjes die in de maag van de kaketoe zijn voedsel vermaken. Wanneer dit wordt aangeboden voor de kaketoe, zal hij zelf naar behoeven deze steentjes opeten. Je kan er dus niet teveel van voeren, zolang je het maar nergens door mengt.
Grit wordt gegeven om te voldoen aan de calciumbehoefte van een kaketoe. Grit bestaat uit fijngemalen oesterschelpen, die op hun beurt voornamelijk uit calcium bestaan. Ook van grit kan een kaketoe niet teveel opnemen, zolang het nergens door gemengd wordt.

Kaketoe met een stukje kaas
Kaketoe met een stukje kaas


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Extraatjes voeren
Vorige pagina: Hoofdvoedsel vers