Extraatjes voeren

Hoofdvoeding, zowel vers fruit als droogvoer, en bijvoeding is essentieel voor een gezonde vogel. Maar soms wil je je kaketoe ook wat lekkers geven zo nu en dan. Naast dat fruit ook wordt gezien als een lekker extraatje, kan je de volgende gezonde snoepjes met mate aan je kaketoe voeren.

Nootjes en gedroogd fruit voor kaketoes

Natuurlijk wil je je vogel ook extra verwennen. Dit kan met allerlei soorten noten en snoepjes. In principe kunnen alle soorten noten gegeven worden, alleen ze moeten niet gezouten of gebrand zijn. Walnoten en pinda’s zijn erg geliefd bij kaketoes, maar omdat ze erg vet zijn kunnen ze niet onbeperkt gevoerd worden. Tijdens het trainen voor een kunstje of gewoon als extraatje kunnen ze goed gevoerd worden. Hetzelfde geldt voor schijfjes gedroogde banaan; deze bestaan voor het overgrote deel uit suiker en kunnen daarom beter alleen als extraatje gegeven worden. De meeste kaketoes vinden dit ook een hele lekkere traktatie. Voor rozijntjes en ander gedroogd fruit geldt hetzelfde.

Ongezonde extraatjes voor kaketoes

Voer je kaketoe geen patat, koek, snoep, chocolade, jam, frisdrank, koffie, pure suiker en gezouten noten. Een kaketoe is geen mens en kan daarom niet goed tegen de voedingsmiddelen die wij eten. Teveel zout geeft bijvoorbeeld problemen met de nieren, omdat papegaaien geen geconcentreerde zouten in de urine kunnen maken. Verder zorgt vet voedsel voor een dikke vogel met alle gezondheidsproblemen van dien.

De tekst gaat door onder deze advertentie
Deze wilde kaketoe eet de zaadjes van een dennenappel


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Koken voor Kromsnavels
Vorige pagina: Bijvoeding