Hoofdvoedsel droog

Hoofdvoedsel of basisvoeding is de voeding waar een kaketoe volledig van kan leven. Dit is verdeeld in twee soorten basisvoeding; droogvoer en vers voedsel. Hier kan je lezen waaruit het droogvoer moet bestaan.

Zaden en pellets

Als hoofdvoedsel kan je je kaketoe pellets of een mengsel van zaden geven.

Pellets zijn kleine brokjes gemaakt van gemalen zaden, noten, eiwitten e.d. die speciaal zijn gemaakt om alle nodige voedingsstoffen te bevatten. Hierdoor kan de kaketoe niet kiezen welk onderdeel van de voeding hij eet, waardoor hij precies de voedingsstoffen binnen krijgt die hij volgens onderzoek binnen moet krijgen. De vogel kan echter niet zelf kiezen waar hij vandaag zin in heeft.

De tekst gaat door onder deze advertentie
Dit is een voorbeeld van een zadenmengsel voor kaketoes. Er zijn veel goede soorten mengsels.

De andere optie is een mengsel van zaden, meestal kan je dit in dierenwinkels kopen als papegaaienvoer. Het mengsel moet aan twee eisen voldoen: het moet veelzijdig en niet te vet zijn, en er moeten niet teveel oneetbare dingen in zitten. Veel pinda’s, zonnebloempitten en noten zorgt voor een vette hap als voeding, wat slecht kan zijn voor je kaketoe. Zaden die je kaketoe niet kan eten zijn bijvoorbeeld gedroogde mais. Let ook op wat jouw kaketoe graag eet of juist nooit opeet. Je kan het dieet hierop aanpassen. Zorg er wel altijd voor dat hij veelzijdig blijft eten.

Dit hoofdvoedsel vormt de basis voor het dieet van je kaketoe. Met alléén dit hoofdvoedsel heeft een kaketoe een té eenzijdige voeding, daarom moet dit altijd aangevuld worden met vers fruit en andere verse producten. Welke dat zijn kan je hier lezen.

Witkuif kaketoe met blaadje


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Hoofdvoedsel vers
Vorige pagina: