Hoofdvoedsel vers

Hoofdvoedsel of basisvoeding is de voeding waar een kaketoe volledig van kan leven. Dit is verdeeld in twee soorten basisvoeding; droogvoer en vers voedsel. Beide zijn nodig voor een gezonde kaketoe. Hier kan je lezen waaruit het verse voedsel moet bestaan.

Groenten en fruit

Fruit is belangrijk voor kaketoes

Net zo belangrijk als het droge hoofdvoedsel is de groente en het fruit. Een kaketoe moet elke dag in ieder geval één stukje fruit te eten krijgen. Beter is om hem 3 stukjes fruit te geven, de grootte aangepast aan de grootte van de kaketoe. Je kan kiezen uit heel veel soorten, onder andere appel, banaan, peer, druif, mandarijn, sinaasappel, mango, aardbei, aalbessen en meloen. Probeer gerust wat jouw vogel lekker vindt, want smaken verschillen ook bij kaketoes! De enige uitzondering is avocado, dit is giftig voor papegaaien.
Je kan het fruit in stukjes in een bakje aanbieden, het liefst meerdere soorten door elkaar, of je kan het fruit aan een speciaal spiesje prikken en die ophangen aan de kooi. Wees niet verbaast of teleurgesteld als je kaketoe een deel van het fruit op de grond gooit. Soms heeft hij die dag geen zin in een bepaald soort fruit, of je geeft hem wat teveel in een keer waardoor hij er liever mee speelt dan dat hij het opeet.

Gekookt voedsel voor kaketoes

Het is ook erg belangrijk om je kaketoe groente en iets zoals bonen, aardappels of mais te geven. Deze groenten en de bonen e.d. moeten gekookt worden, anders zal de kaketoe ze niet eten. Qua groenten e.d. kan je je kaketoe de volgende soorten in gekookte versie geven; bloemkool, broccoli, wortel, erwten, bonen, mais en aardappel. Rauwe wortel, komkommer of sla kan ook gegeven worden. Ook hierbij geldt: smaken verschillen. Een jonge kaketoe moet zoveel mogelijk verschillende soorten voedsel voorgeschoteld krijgen, zodat hij het kan proberen en eraan kan wennen. Je komt er dan vanzelf achter dat hij van bepaalde groentes of fruit niks moet hebben. Gelukkig is dat niet erg. Oudere vogels die toen ze jong waren niet in aanraking zijn gekomen met veel soorten voedsel, kunnen erg veel moeite hebben met het aannemen van nieuw voedsel. Toch is het nodig om het voedsel te blijven aanbieden, want het is heel gezond voor de kaketoe. Wat wel eens wil helpen voor het aanleren van een nieuw soort voedsel, is te doen of het favoriete baasje het stukje voedsel opeet of héél interessant vindt. Vaak wordt de aandacht van de kaketoe dan ook getrokken en wil hij misschien toch een hapje wagen.

De tekst gaat door onder deze advertentie

De totale hoofdvoeding van een kaketoe moet voor ongeveer 50% bestaan uit zaden of pellets en 50% uit groenten en fruit.

Witkuif kaketoe met mandarijntje


Lees verder over dit onderwerp

Volgende pagina: Bijvoeding
Vorige pagina: Hoofdvoedsel droog